Veilig de trap af

Hoi ouders/verzorgers,

Onze tweeling van bijna 2 (april) lopen nu al een paar maanden zelfstandig de trap op met ons achter hun aan. Ik denk dat het tijd wordt dat we ook gaan oefenen met de trap af. Hoe kunnen we dit veilig doen/aanleren? Op internet veel tegenstrijdigheden: achterstevoren, juist niet achterstevoren, op de billen, juist staand. Helaas is het voor ons niet mogelijk een extra lage leuning te bevestigen aan de muur.
Alvast bedankt! :+1:t3:

hi,
Bedankt voor je vraag en welkom in de GroeiGids community.
Met bijna 2 kun je inderdaad prima oefenen met traplopen, mits je er zelf bij blijft. Zolang je kinderen niet (goed) kunnen lopen kunnen ze op hun billen de trap af. Lopen ze stevig, dan kunnen je kinderen oefenen met omgekeerd/ achteruit trede voor trede naar beneden lopen. Zeker omdat jonge peuters nog moeten oefenen met hun balans en zelf dat ‘gat’ naar beneden vaak ook eng vinden, is omgekeerd starten een prima manier. Als ze hun balans dan verliezen vallen ze naar voren en niet naar beneden. Loop altijd voor je kind bij naar beneden gaan.
Je vindt alles over veilig de trap af op de site van Veiligheid.nl: Vallen in en om huis | Kinderveiligheid | VeiligheidNL
Misschien zijn er nog ouders met handige tips!

Vriendelijke groet, het GroeiGids team

1 like